Slaapzak

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

1-60 of 114

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Babykleertjes; Baby slaapzak

Het eerste half jaar na de geboorte hebben baby’tjes moeite met het regelen van hun eigen lichaamstemperatuur. Er treedt al snel warmteverlies op doordat het lichaamsoppervlakte in verhouding groot is tot het gewicht. Dit is dan ook de reden dat zuigelingen vaak een mutsje op moeten de eerste twee weken na hun geboorte. Na drie maanden kan het kindje zicht beter wapenen tegen kou, de verhouding tussen het lichaamsoppervlak en het gewicht is dan al meer in evenwicht. In die tijd neemt het onderhuids vet toe en reageren de bloedvaatjes efficiënter op de kou door te vernauwen, hierdoor wordt minder warmte afgegeven. Desondanks heeft de baby nog steeds problemen met warmtestuwing. Te warm aankleden kan dus vervelende gevolgen hebben. 


Een dekbedje kan niet alleen te warm zijn maar ook de ademhaling belemmeren. Dit kan gebeuren als de baby zich onder of in het losliggende beddengoed manoeuvreert. In een baby slaapzak rolt de baby minder gemakkelijk van de rug op de buik en kan hij zich dus niet blootwoelen. Ook wordt het met een slaapzak moeilijker om uit het bedje te klimmen. Zorg ervoor dat de slaapzak goed past, want als de armsgaten en de halsopening te groot zijn, kan het kind ín de slaapzak zelf kruipen. Controleer of de rits aan de onderkant opengaat, zodat het kind er zelf niet bij kan. Een baby slaapzak is vaak voldoende isolerend om je baby’tje comfortabel te laten slapen. Combineer een baby slaapzak daarom liever niet met een deken, zeker niet wanneer het een gewatteerd model is. 


Zorg dat je baby het niet te warm heeft. Warmte wordt bepaald door een combinatie van babykleding, beddengoed en kamertemperatuur. Je baby heeft het warm genoeg als zijn voetjes aangenaam aanvoelen. De beste kamertemperatuur voor een kinderkamer ligt tussen de 16°C en18°C. In de warme zomermaanden is het lastig om de temperatuur constant te houden. Dit is helemaal niet erg. Je kunt aan de voetjes van jouw kindje gemakkelijk voelen of hij het té warm of té koud heeft. Stem de babykleding van je kindje dus af op de kamertemperatuur en niet op de buitentemperatuur.


Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten bij de aanschaf van een baby slaapzak:
- Zorg ervoor dat de baby slaapzak niet met knopen sluit, maar met een rits. Met voorkeur de sluiting van de rits ter hoogte van de onderbeentjes. 
- Gebruik van een baby slaapzak maakt het gebruik van ander beddengoed veelal overbodig. Zeker wanneer je kind een gewatteerde baby slaapzak aan heeft.
- Er zijn kleine en grote baby slaapzakken te koop. De armsgaten en de halsopening mogen niet te groot zijn zodat je kind niet in de baby slaapzak kan kruipen.
- Het stiksel moet van katoen zijn. Nylon stiksel kan, als het loslaat, de vingers van je kind afknellen.
- Pak je kind bij koorts niet extra warm in. Als je kind transpireert, heeft hij het al zeer warm. Gebruik dan een dunnere (of geen) slaapzak en verlaag de kamertemperatuur.

Vaak worden de onderstaande babymaten gehanteerd voor een slaapzak:
•0 tot 6 maanden:     
rond de 70 centimeter
•6 tot 18 maanden:  
rond de 85 tot 90 centimeter
•18 maanden en ouder:                
110 centimeter

Ook zijn er fabrikanten van slaapzakken die de termen Small, Medium en Large gebruiken.
•Small is vaak van maat 56 tot en met 62. Een baby is dan een paar weken oud.
•Medium is vaak van maat 68 tot en met 86. Een baby is dan vaak ouder dan 6 maanden.
•Large is vanaf maat 86 en loopt tot maat 98. Een baby is dan meer dan 1 jaar oud.
Net als maten kunnen baby’s zelf natuurlijk ook verschillen. Zo kan een baby voor zijn of haar leeftijd “klein” of juist “groot”. Wanneer u zekerheid wilt hebben kunt u uw baby meten. Ook is het net als bij volwassenen vaak ook een kwestie van uitproberen.  

De babyslaapzak is in vele modellen verkrijgbaar; met of zonder mouwtjes, gewatteerd en ongewatteerd. Babykleertjes.com heeft slaapzakjes van de volgende merken in het assortiment: BabyWellness, Funnies, Puckababy en Childhome Collections. Bekijk het volledige assortiment van Babykleertjes.com in een duidelijk overzicht.